Oesterzwam Cocottes

Een hele week heerlijk koken, zonder vlees

Oesterzwam Cocottes

 

Nationale Week zonder Vlees

Deze week is het de Nationale Week zonder Vlees! Een Nederlander eet paar jaar ruim 77 kilo vlees, dus een goed initiatief om een keer te variëren met je avondeten. Om jullie een handje te helpen, delen wij 5 recepten met jullie. De meeste recepten bevatten Jackfruit, een stekelvormige vrucht uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika, en een heerlijke vervanger voor vlees. Onze eigen collega, Leo, is vorig jaar in Sri Lanka geweest om met eigen ogen te zien hoe deze vrucht gebruikt kan worden in heerlijke maaltijden. En deze delen wij graag met jullie!

 

Oesterzwam Cocottes

Wie geen vlees eet, eet vaak paddestoelen. Ze zijn een goede toevoeging aan een vegetarische maaltijd door hun lage aantal calorieën en hun vele vezels. Oesterzwammen zijn de beste soort vleesvervangers doordat ze meer ijzer bevatten dan de overige paddestoelen. Verder hebben ze een ‘vleesachtige’ smaak en structuur, wat er voor zorgt dat je een echte ‘bite’ ervaart. In dit recept worden er oesterzwammen en Jackfruit gebruikt, waardoor je geen moment vlees zal missen. 

 

Boodschappenlijst

– 4 Cocottes doorsnee 9 cm 

– 250 gram Rootzz of nature Jackfruit Original (uitlekgewicht) 

– 250 gram Oesterzwammen 

– 10 gram Havermout 

– 2 gram Paprikapoeder 

– 2 gram Selderijzout 

– 15 gram Fijngehakte noten 

– 40 gram Kruidenroomkaas 

– 1 Ei 

– 4 Trostomaatjes 

– 1 bakje Afilla cress 

– 20 cc Olijfolie 

– 30 gram Boter 

– Zeezout en peper

 

Bereidingswijze

1. Verdeel de Rootzz of Nature Jackfruit op een bakplaat met vetvrij papier of op een silicone mat. Trek met 2 vorken de Jackfruit uit elkaar  (pulled) en droog deze in de oven 3x 10 minuten (tussentijds omroeren). 

2. Meng de gedroogde Rootzz of Nature Jackfruit, havemout, paprikapoeder, selderijzout, noten, ei en peper en zout naar smaak toe en meng  alle ingrediënten goed. 

3. Beboter de cocottes en vul deze voor de helft met het Jackfruitmengsel

4. Snij de stelen van de oesterwammen en steek de oesterzwammen rondom in het Jackfruitmengesel.

5. Verdeel het overige Jackfruitmengsel over de 4 cocottes en druk dit voorzichtig aan tot een mooie ronde vorm

6. Kwast de oesterzwammen licht in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.

7. Zet de cocottes in een voorverwarmde oven op 160 graden zo’n 12 minuten

8. Garneren met een trostomaatje en een takje Afilla cress

 

Serveertip: Gebruik andere kruiden, noten en zaden om het recept af te wisselen

 

Lees ook

Jackfruit Bolognese-Aubergine-Pappardelle

Nationale Week zonder Vlees - Recept 1

Let's Cook!

BBQ Jackfruit Nachos

Nationale Week zonder Vlees - Recept 5

Let's Cook!
© La Cuisine en Route | by JesseBolk.nl